Kancelaria SKR

Obowiązki przedsiębiorcy w związku z wyciekiem danych (RODO)



9 marca 2021 r.

Przepisy prawne wynikające z ogólnego rozporządzenia o ochronie danych, powszechnie znanego jako RODO, nakładają różnorodne obowiązki na wszystkich przedsiębiorców, którzy w swojej firmie gromadzą oraz przetwarzają takie informacje jak np. imię i nazwisko, PESEL, NIP, wizerunek czy numer NIP. Niekiedy jednak, pomimo wdrożenia odpowiednich procedur mających na celu ochronę danych osobowych, dochodzi do ich wycieku. Wówczas przedsiębiorca musi podjąć szereg określonych czynności związanych z incydentem.

Postępowanie w przypadku wycieku danych osobowych

Naruszenie przepisów RODO może mieć rozmaite formy, od włamania na firmowy serwer i pozyskania danych pracowników/klientów lub ich zaszyfrowania, po wysłanie maila z umową nieodpowiedniemu adresatowi. W przypadku podejrzenia wycieku tego rodzaju informacji pierwszym krokiem, który należy podjąć, jest ocena ryzyka wynikającego z incydentu. Jeśli na przykład jeden z pracowników wysłał maila zawierającego firmowe pliki do nieuprawnionej osoby, ale były one zabezpieczone hasłem niedostępnym dla niewłaściwego adresata, zagrożenie jest niewielkie. W takiej sytuacji nie ma obowiązku zgłaszania incydentu przez administratora danych osobowych do odpowiedniego urzędu.

Zgłaszanie incydentów do Urzędu Ochrony Danych Osobowych

Jeżeli jednak wyciek danych osobowych grozi naruszeniem praw i wolności tych osób, konieczne jest powiadomienie Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych. Zgłoszenie należy przesłać za pomocą formularza internetowego maksymalnie w ciągu 72 godzin od incydentu (stwierdzenia naruszenia), dokładnie opisując jego charakter oraz potencjalne konsekwencje. Ważne jest też poinformowanie osób, których dane upubliczniono, o zaistniałej sytuacji, a także zasugerowanie podjęcia kroków zapobiegających skutkom wycieku, na przykład kradzieży tożsamości. Naruszenie tego rodzaju trzeba również odnotować w wewnętrznej ewidencji firmy.

Pomoc specjalistów z kancelarii adwokackiej w KępnieOleśnicy lub Wrocławiu

Wyciek danych osobowych może wiązać się z poważnymi konsekwencjami zarówno dla osób, których dotyczy incydent, jak i przedsiębiorstwa. Ogromne znaczenie ma zatem wdrożenie odpowiednich procedur bezpieczeństwa chroniących przed naruszeniem przepisów RODO, a także zasad postępowania na wypadek wycieku pozwalających na podjęcie szybkiej reakcji.

Jeżeli potrzebują Państwo wsparcia doświadczonych adwokatów w zakresie ochrony danych osobowych, zapraszamy do kontaktu z Kancelarią prawną SKR z biurami w KępnieOleśnicy i Wrocławiu.



Przeczytaj również:


Obowiązki przedsiębiorcy w związku z wyciekiem danych (RODO)

Obowiązki przedsiębiorcy w związku z wyciekiem danych (RODO)

9 marca 2021 r. Przepisy prawne wynikające z ogólnego rozporządzenia o ochronie danych, powszechnie znanego jako RODO, nakładają różnorodne obowiązki […]

» Czytaj więcej
NOWE OGRANICZENIA W PRZEMIESZCZANIU SIĘ | KANCELARIA SKR

NOWE OGRANICZENIA W PRZEMIESZCZANIU SIĘ | KANCELARIA SKR

Nawiązując do poprzedniego wpisu z dnia 24.03.2020 r. dotyczącego wprowadzonych ograniczeń w przemieszczaniu się, w dzisiejszym wpisie chciałbym krótko omówić […]

» Czytaj więcej
Podział majątku wspólnego po rozwodzie

Podział majątku wspólnego po rozwodzie

10.05.2021 r. Małżeństwo zawarte na drodze cywilnej może zostać zakończone poprzez orzeczenie rozwodu, który może nastąpić wyłącznie po przeprowadzeniu procesu […]

» Czytaj więcej


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *




Kontakt
Telefon
Wojciech Stebnicki
+48 510 077 348

Małgorzata Kapalska
+48 608 501 058

Mateusz Ratajski
+48 790 737 672


Mail
kancelaria@skr.com.pl



Wrocław
ul. Legnicka 55d/1
54-203 Wrocław

Wrocław
Doradca podatkowy
Windykacja

Oleśnica
ul. Okrężna 10/3
56-400 Oleśnica

Oleśnica
Adwokat

Kępno
ul. Warszawska 9/12
63-600 Kępno

Kępno
Adwokat


facebook twitter instagram

©2021 SKR Stebnicki Kapalska Ratajski — projekt: musk.pl

Informacja o przetwarzaniu danych osobowych