Kancelaria SKR

Obowiązki przedsiębiorcy w związku z wyciekiem danych (RODO)



9 marca 2021 r.

Przepisy prawne wynikające z ogólnego rozporządzenia o ochronie danych, powszechnie znanego jako RODO, nakładają różnorodne obowiązki na wszystkich przedsiębiorców, którzy w swojej firmie gromadzą oraz przetwarzają takie informacje jak np. imię i nazwisko, PESEL, NIP, wizerunek czy numer NIP. Niekiedy jednak, pomimo wdrożenia odpowiednich procedur mających na celu ochronę danych osobowych, dochodzi do ich wycieku. Wówczas przedsiębiorca musi podjąć szereg określonych czynności związanych z incydentem.

Postępowanie w przypadku wycieku danych osobowych

Naruszenie przepisów RODO może mieć rozmaite formy, od włamania na firmowy serwer i pozyskania danych pracowników/klientów lub ich zaszyfrowania, po wysłanie maila z umową nieodpowiedniemu adresatowi. W przypadku podejrzenia wycieku tego rodzaju informacji pierwszym krokiem, który należy podjąć, jest ocena ryzyka wynikającego z incydentu. Jeśli na przykład jeden z pracowników wysłał maila zawierającego firmowe pliki do nieuprawnionej osoby, ale były one zabezpieczone hasłem niedostępnym dla niewłaściwego adresata, zagrożenie jest niewielkie. W takiej sytuacji nie ma obowiązku zgłaszania incydentu przez administratora danych osobowych do odpowiedniego urzędu.

Zgłaszanie incydentów do Urzędu Ochrony Danych Osobowych

Jeżeli jednak wyciek danych osobowych grozi naruszeniem praw i wolności tych osób, konieczne jest powiadomienie Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych. Zgłoszenie należy przesłać za pomocą formularza internetowego maksymalnie w ciągu 72 godzin od incydentu (stwierdzenia naruszenia), dokładnie opisując jego charakter oraz potencjalne konsekwencje. Ważne jest też poinformowanie osób, których dane upubliczniono, o zaistniałej sytuacji, a także zasugerowanie podjęcia kroków zapobiegających skutkom wycieku, na przykład kradzieży tożsamości. Naruszenie tego rodzaju trzeba również odnotować w wewnętrznej ewidencji firmy.

Pomoc specjalistów z kancelarii adwokackiej w KępnieOleśnicy lub Wrocławiu

Wyciek danych osobowych może wiązać się z poważnymi konsekwencjami zarówno dla osób, których dotyczy incydent, jak i przedsiębiorstwa. Ogromne znaczenie ma zatem wdrożenie odpowiednich procedur bezpieczeństwa chroniących przed naruszeniem przepisów RODO, a także zasad postępowania na wypadek wycieku pozwalających na podjęcie szybkiej reakcji.

Jeżeli potrzebują Państwo wsparcia doświadczonych adwokatów w zakresie ochrony danych osobowych, zapraszamy do kontaktu z Kancelarią prawną SKR z biurami w KępnieOleśnicy i Wrocławiu.



Przeczytaj również:


Nowa rzeczywistość w zarządzaniu płatnościami od 1 września 2019 r. | Kancelaria Adwokacka SKR

Nowa rzeczywistość w zarządzaniu płatnościami od 1 września 2019 r. | Kancelaria Adwokacka SKR

Nowy rejestr podatników VAT. Od dnia 1 września 2019 r. dostępny będzie nowy rejestr podatników VAT. Rejestr umożliwi szerszą niż […]

» Czytaj więcej
Wadliwie wykończone mieszkanie – rękojmia

Wadliwie wykończone mieszkanie – rękojmia

09.11.2021 r. W oczekiwaniu na wymarzone, własne cztery kąty, czasem okazuje się, że właściciele nie są zadowoleni z efektów pracy […]

» Czytaj więcej
Wyłączenie odpowiedzialności z tytułu rękojmi w przypadku sprzedaży rzeczy używanych

Wyłączenie odpowiedzialności z tytułu rękojmi w przypadku sprzedaży rzeczy używanych

11.01.2022 r. Rękojmia to nic innego jak odpowiedzialność sprzedawcy względem kupującego za wady (fizyczne oraz prawne) sprzedawanej rzeczy, opisana w […]

» Czytaj więcej


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *




Kontakt
Telefon
Wojciech Stebnicki
+48 510 077 348

Małgorzata Kapalska
+48 608 501 058

Mateusz Ratajski
+48 790 737 672


Mail
kancelaria@skr.com.pl



Wrocław
ul. Legnicka 55d/1
54-203 Wrocław

Wrocław
Wojciech Stebnicki,
tel. +48 510 077 348

Małgorzata Kapalska
tel. +48 608 501 058

Doradca podatkowy
Windykacja

Oleśnica
ul. Okrężna 10/3
56-400 Oleśnica

Oleśnica
Mateusz Ratajski,
tel. +48 790 737 672

Krystyna Ratajska,
tel. +48 607 228 259

Adwokat

Kępno
ul. Warszawska 9/12
63-600 Kępno

Kępno
Malwina Znamirowska
tel. +48 666 878 358

Adwokat


facebook twitter instagram

©2022 SKR Stebnicki Kapalska Ratajski — projekt: musk.pl

Informacja o przetwarzaniu danych osobowych